Blog

Dozen of articles. Improve your lifestyle now!

Bir Meslek Örneği: Hasta Bakıcılık

Hastalık, her insanın yaşamının belirli dönemlerinde farklı şekillerde tezahür eden olumsuz bir hal olarak bilinir. Bu yüzden hayatımız boyunca kendimiz ya da bir yakınımız aracılığıyla hastalıklarla iç içe yaşarız. Yani hastalık durumu artık hayatını içerisine yerleşmiş bir süreçtir. Fakat hastalıklar her zaman kolay atlatılabilir veya kısa dönemde tedavi edilebilir nitelikte değillerdir. Örneğin grip olmuş bir insan hasta olarak nitelendirilirken, felçli bir insan da hasta statüsünde gösterilmektedir. Bu farklı tip hastalıkların hayatımıza olan etkileri de farklı olmaktadır. Gribal enfeksiyon sürecinde olan bir hasta yanında bir hasta bakıcı ihtiyacı hissetmeyecektir. Ancak daha ciddi bir hastalık olan felç gibi bir hastalıkta durum tam tersine değişecek ve hasta zorunlu olarak bir hasta bakıcı ihtiyacı duyacaktır. Bu bağlamda değerlendirecek olursak aslında hastalıklar hayatımızı yalnızca fiziksel olarak etkilemez. Hasta yakını olmak sebebiyle ruhsal olarak ya da bakıma muhtaç olan hastaya destek amacıyla maddi olarak da etkiler. Böylelikle ortaya çıkan bu ihtiyaç, yeni bir iş alanının da doğmasını etkilemiş, istihdam alanlarına da dokunmuş olur.

Hasta bakıcı, yalnızca hastaneler içerisinde değil hasta evlerinde de çalışabildiği için özellikle iş hayatının karmaşasından çekinen kadınlar, bu alanı kendilerine açılmış bir yol olarak görürler. Nitekim bir iş sahası olarak ev ortamının düşünülmesi, iş hayatından kaçınan insanlar için bulunmaz bir fırsat sayılabilir. Bunun yanı sıra hastanenin kalabalık ve yoğun temposuna kıyasla ev içi çalışma fırsatı teşvik edici bir unsur olarak görünmektedir. Fakat bununla birlikte her iş alanında olduğu gibi bu dalda da zorlayıcı bazı durumlar söz konusu olabilir. Bakıma muhtaç hastalar çoğunlukla yaşlıları kapsamaktadır. Yaşlıların ruhsal olarak yaşadıkları çöküntü halleri herkes tarafından bilinmektedir. Yaşlılar bir bakıma büyümüş çocuk halini aldıkları için onlarla iletişime geçmeye çalışmak bazen büyük zorluklara dönüşebilir. Bu yüzden hasta bakıcılar yalnızca bu alanın eğitimini almış olmakla yetinemezler. Daha sabırlı ve anlayışlı olmak için bireysel bir çaba da göstermeleri gerekmektedir. İşte bu durum hasta bakıcı görevinin aslında en belirgin yönüdür. Her mesleğin nasıl kendine özgü bir takım gereklilikleri varsa, bu mesleğin gereklilikleri de sabır ve anlayışın normal düzeyin üstünde olması olarak gösterilebilir.

Bir önceki yazımız olan Hasta Bakıcı Eğitimi ve Çalışma Koşulları başlıklı makalemizde hasta bakıcı, Hasta Bakıcı Çalışma Koşulları ve Hasta Bakıcı Eğitimi hakkında bilgiler verilmektedir.

Comments for this post are closed.

Hasta Bakıcı Seçimi Uzun Soluklu Bir Hayat Tarzı Seçimidir

Aile içerisinde hasta birisinin olması, en küçük rahatsızlıkta bile tüm bireyleri etkilerken, bir de daha büyük …

Hasta Bakıcı ve Önemi

Hastalık, iki farklı kaynaktan meydana gelir: genetik faktörler, çevresel şartlar. Bazen de çevresel şartlar nedeniyle …

Hasta Bakıcı Kimdir ve Nasıl Olunur?

Bir hastanın bakımı, onun tedavi sürecinin olmazsa olmaz bir parçasıdır. Özellikle ağır hastalıklarda bu bakım …