Blog

Dozen of articles. Improve your lifestyle now!

Hasta Bakıcı ve Hastaya Yaklaşım

Hastalık, insan hayatının istemsiz ya da sebepli yere belirli dönemlerini kapsar. Hastalığın çevreden, doğuştan olmak üzere iki farklı grubu bulunurken; bu gruplar kendi iç alanlarda farklı başlıklar ile daha derin noktalara uzanır. Çevresel hastalık, hava gibi doğal etmenlerden oluşmanın yanında kimyasal atık adındaki yapay nedenlere bağlanabilir. Aynı durum, bireyin doğuştan getirdiği hastalıklar adına da söylenebilir; hatta çevresel veya kalıtsal hastalık faktörünün ortak işlediğini dile getirmek, en mantıklı yaklaşım olur. Bireyin DNA’sındaki hasarlı alan, zamanla ortaya çıkacağı için doğuştan gelen sorunu zamanla tanımış ve onu çevreye bağlamış oluruz. Böylece doğuştan gelen sıkıntı, sonradan edinilen sorun ile açığa çıkarak bizi kuşatır!

Bakıcının Rolü

Hastalığın vuku bulmasıyla beraber her bünye için birbirinden ayrı tepki mekanizmaları aktif olurken; hasta bakıcı, hastalanan kişiye özel yaklaşım geliştirerek, hastalığın kısa süre içerisinde atlatılmasına; şayet hastalık kalıcı ise hastanın yaşan şartlarının yükseltilmesine yardımcı olur. Doğrudan yaşam kalitesini üst noktaya taşımayı hedefleyen hasta bakıcı, hastanın kendini kaybetmesine izin vermeden; onun geçmiş dönemdeki yetilerini sağlıklı bir şekil sergileyebileceği alanları meydana getirir. Söz gelimi yaşlanan ve hastalanan birey için önceki zamanlarda gerçekleştirdiği faaliyetleri tekrarlamak, inanıl bir moral kaynağı olur; ayrıca aynı örneği yaşıtlarının yapığı fakat kendisinin yapamadığı faaliyetleri takip eden çocuklar adına da söyleyebiliriz. Kötürüm pozisyonundaki çocuk, bakıcının gerekli ayarlamaları yapmasıyla sanki yürürmüşçesine dünyayı keşfeder; netleşen keşif, çocuğun kendini yaşıtlarıyla ortak hissetmesini, mevcut durumdaki sorunun etkisini giderek kaybetmesini sağlar.

Hastanın Adaptasyonu

Hastanın gerek hastalığa gerekse hatalıkla savaşma sürecine adaptasyon sorunu yaşamadan geçebilmesi için hasta bakıcı ile fikir alışverişinde bulunarak konunun geniş alanda irdelenmesini beklemek gerekir. Yaşanan hastalık karşısında hastayı ve hastalığı tanıyan kişiler, önyargılı hareket edebilir; dolayısıyla ortama yabancı pozisyondaki hasta bakıcı, optimal seviyeyi oluşturmak için uygun şartları yan yana getirir. Bu bakımdan hasta bakıcının ehemmiyetini anlamalı; fakat ondaki uzmanlık alanına göre hizmet talep etme noktasına geçiş yapmalıyız. Uzmanlık alanınca gerçekleştirilen bakıcılık, hastayı iyileştirmeyle beraber hastanın çevresini de daha mutlu eder.

Bir önceki yazımız olan Hasta Bakıcı Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler başlıklı makalemizde hasta bakıcı, Hasta Bakıcı Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler ve hasta bakıcı seçme hakkında bilgiler verilmektedir.

Comments for this post are closed.

Hasta Bakıcı Seçimi Uzun Soluklu Bir Hayat Tarzı Seçimidir

Aile içerisinde hasta birisinin olması, en küçük rahatsızlıkta bile tüm bireyleri etkilerken, bir de daha büyük …

Hasta Bakıcı ve Önemi

Hastalık, iki farklı kaynaktan meydana gelir: genetik faktörler, çevresel şartlar. Bazen de çevresel şartlar nedeniyle …

Hasta Bakıcı Kimdir ve Nasıl Olunur?

Bir hastanın bakımı, onun tedavi sürecinin olmazsa olmaz bir parçasıdır. Özellikle ağır hastalıklarda bu bakım …