Blog

Dozen of articles. Improve your lifestyle now!

ALZHEİMER HASTALIĞI AŞAMALARI

Yoğun çalışma hayatı, sınav stresi, hayat mücadelesi gibi etkenlerden dolayı yetişkinlerde ve çocuklarda unutkanlık sıklıkla görülmektedir. Fazla yorulmakla alakalı unutkanlık son yıllarda çok fazla görülmektedir. Beyin bir saniyede birden fazla şeyi düşünmeye maruz kaldığında tüm işlevsel fonksiyonlarını yavaşlatmaktadır. Bu da unutkanlıklara ve geçici hafıza kayıplarına neden olabilir. Yaşlılık döneminde ise bu rahatsızlığa Alzheimer hastalığı denilmektedir. Genellikle sorunlu bir hayat geçiren kişilerde bu rahatsızlık ileriki yaşlarda kendini göstermektedir.

Alzheimer hastalığı eski ve yeni olan tüm anılarımızın yok olmasına neden olur. Tanıdığımız ve çok sevdiğimiz kişileri tanıyamaz hale geliriz. Yaşadığımız her an bize yabancı gelir. Gördüğümüz her yüz bize yabancı gelir. Bu hastalığa yakalanan kişileri sevdikleri şeyleri yapılmalı ve beyninizi zorlayıcı hiçbir şey yapılmamalıdır. Bu hastalığa yakalanan kişilerin söylediklerini onaylamalısınız. Aksi takdirde kötü etkiler ortaya çıkacaktır.

Hastalığın aşamaları arasında unutkanlık, yorgunluk, kelimeleri hatırlayamama, yeni bilgiler öğrenememe, kaybolmaya kadar sürmektedir. Bu aşamaların en son kısmında kaybolma ve farkındalık kayıpları yer almaktadır.

Bu hastalığa sahip kişilerin kişisel bakımları da önemlidir. Bakımları titizlikle yapılmalıdır. Alzheimer hastalığına yakalanan kişilere ait hasta bakıcılarda bulunmaktadır. Hasta ile birlikte ailesini ve tüm sevenlerini de yıpratan bir hastalık olduğundan bakımı oldukça zordur.

Alzheimer hastalığı ile ilgili eğitim alan kişiler tarafından bakıcılar tercih edilmelidir. Bu bakıcılar tecrübeli ve alanında profesyonel kişilerdir. Bu hastalığın ilk aşamalarında ilaç tedavisi kullanılmaktadır. Bakıcılar bu ilaçları zamanında ve eksiksiz vermektedirler.  Ancak hastalığın ileriki safhasında ilaç tedavisi kullanılmaz. Hastanın morali en üst seviyede tutulmalıdır.  Hastalığın ileri safhalarında fiziksel bozukluklar ortaya çıkar. Hastayı üzecek her türlü şeyden kaçınılmalıdır. Bu hastalığa üzüntü en büyük düşmandır.

Ülkemizde Alzheimer hastalarının sayısı yaklaşık 250 bin civarında olduğu bilinmektedir. Bu hastalık yaşlanma ile alakası yoktur. Yani normal yaşlılık sürecinde beyinde yapısal değişiklikler olur ama zihinsel fonksiyon kaybı olmaz. Alzheimer hastalığı kadınlarda daha sık görülür. Özellikle 60 yaş üzerinde risk artmaktadır. Bu hastalık öldürücü değildir ama hastalıkla ilgili durumlar sonucu yaşam süresi kısalabilir.

Bir önceki yazımız olan Hasta Bakıcı Olmak başlıklı makalemizde hasta bakıcı, Hasta Bakıcı Olma ve Hasta Bakıcı Olmak için gereken şartlar hakkında bilgiler verilmektedir.

Comments for this post are closed.

Hasta Bakıcı Seçimi Uzun Soluklu Bir Hayat Tarzı Seçimidir

Aile içerisinde hasta birisinin olması, en küçük rahatsızlıkta bile tüm bireyleri etkilerken, bir de daha büyük …

Hasta Bakıcı ve Önemi

Hastalık, iki farklı kaynaktan meydana gelir: genetik faktörler, çevresel şartlar. Bazen de çevresel şartlar nedeniyle …

Hasta Bakıcı Kimdir ve Nasıl Olunur?

Bir hastanın bakımı, onun tedavi sürecinin olmazsa olmaz bir parçasıdır. Özellikle ağır hastalıklarda bu bakım …