Blog

Dozen of articles. Improve your lifestyle now!

Bir Hasta Bakıcısının Görevleri Nelerdir?

Ağır ameliyatlar geçirmiş hastalar, kendine bakamayacak fiziksel ya da zihinsel bir zorluğu olan kişiler, günlük yaşamlarına devam edebilmek için yardıma ihtiyacı olan hastalar belirli bir süre için ya da devamlı olarak hasta bakıcı hizmetine ihtiyaç duyabilirler. Bu süreç içerisinde hastalar fiziksel ve duygusal açıdan hassas bir durumda olurlar ve neye ihtiyaç duyduklarını bilemeyebilirler ya da bilmelerine rağmen isteyemeyebilirler. Bu durumda hasta bakıcı, hastasının ihtiyaçlarını iyi tanımalı ve hepsini karşılamak için elinden geleni yapmalıdır. Bu ihtiyaçlar kimi zaman kolay karşılanabilir olsa da kimi zaman fiziksel ve duygusal açıdan yoğun bir çalışma gerektirmektedir. Bu yüzden de hasta bakıcılar hastalık konusunda bilgili, bakıcılık için eğitimli ve her duruma hazırlıklı olmalıdır. Doğru firmanın sizin için yetiştirdiği özel hasta bakıcılar ile çalışmak bu sonuca ulaşmanızı oldukça kolaylaştıracaktır.

Hasta bakıcısının görevleri arasında en önemlisi hastanın durumuna uygun olarak doktorun söylediklerini yerine getirmektir. Bunlar, gerekli durumlarda düzenli pansuman yapmak, masaj, egzersiz yaptırmak, özel yemeklerini hazırlayıp yedirmek, hastanın temizlik durumu ile ilgilenmek, hastayı yürütmek ya da gezdirmek, kullandığı ilaçları doğru zamanlarda sağlamak ve daha pek çok görev içerebilmektedir. Hastanın odasını ve yatağını temiz ve düzenli tutmak hasta bakıcısının görevleri içindedir. Hastanın çarşafları düzenli olarak temizlenip değiştirilmelidir, oda düzenli olarak havalandırılmalı ve güneş alması sağlanmalıdır. Eğer hasta, bulaşıcı bir hastalık taşıyor ise kendini korumak da hasta bakıcının sorumluluğundadır. Kendisi ve çevresi için gerekli ve doğru önlemlerin alınması hayati önem taşımaktadır. Gerekli durumlarda hasta için doğru yemekler hazırlanmalı, ilaçlar ve gerekli malzemeler kullanımdan önce kontrol edilmeli ve zaman düzenlerine uyulmalıdır. Hasta bakıcı, hastanın ihtiyacı olan fiziksel çalışmaları bilmek ve uygulamak ile de yükümlüdür. Hastanın gece problemleri, uyanması ya da uyku sırasında yaşaması muhtemel sıkıntılar var ise uyuduğu sırada dahi hastanın başında beklenmelidir. Son olarak hasta bakıcısının görevleri arasında izleme ve bilgi verme vardır. Hasta bakıcı söz konusu hastayı sürekli gözlemeli ve ilerleme ya da gerilemelerden hastanın doktoru ile ailesini haberdar etmelidir.

Bir önceki yazımız olan Şahsiyet Sahibi Bir Meslek: Hasta Bakıcılık başlıklı makalemizde hasta bakıcı, Hasta Bakıcılık ve Hasta Bakıcılık mesleği hakkında bilgiler verilmektedir.

Comments for this post are closed.

Hasta Bakıcı Seçimi Uzun Soluklu Bir Hayat Tarzı Seçimidir

Aile içerisinde hasta birisinin olması, en küçük rahatsızlıkta bile tüm bireyleri etkilerken, bir de daha büyük …

Hasta Bakıcı ve Önemi

Hastalık, iki farklı kaynaktan meydana gelir: genetik faktörler, çevresel şartlar. Bazen de çevresel şartlar nedeniyle …

Hasta Bakıcı Kimdir ve Nasıl Olunur?

Bir hastanın bakımı, onun tedavi sürecinin olmazsa olmaz bir parçasıdır. Özellikle ağır hastalıklarda bu bakım …