Blog

Dozen of articles. Improve your lifestyle now!

HASTA BAKICILIĞIN OLMAZSA OLMAZLARI: SABIR, DİKKAT VE SORUMLULUK!

Günümüzde yaşlılık, sağlık problemleri, öz bakım becerilerini yerine getirememe vb. nedenlerle başta tıbbın ve sosyal hizmetlerin ihtiyaç duyduğu bir meslek haline gelen “hasta bakıcılık” ve bu görevi yerine getiren meslek elemanı olarak hasta bakıcı; esas itibariyle hastaneler, poliklinikler, bakım merkezleri, rehabilitasyon merkezleri ve evlerde görev almaktadır.

Hastanın durumuna bağlı olarak, doktorun belirlediği tedaviye uygun bakımı yapmakla görevli hasta bakıcı her şeyden önce sabırlı, sevecen, güler yüzlü, yardımsever, temiz, güvenilir, sorumluluk sahibi, iyi gözlem yapabilen, hastayla empati kurabilen ve hastanın gereksinmelerine yanıt verebilecek ruhsal, fiziksel donanıma sahip olmalıdır. Özellikle engelli, ağır durumda ve yatalak olan hastalara tam gün refakat etmek;  hastayı soymak, giydirmek, altını temizlemek, genel vücut temizliğini yapmak, yemeğini yedirmek, ilaçlarını vermek, gerekli egzersizleri yaptırmak gibi temel öz bakım becerilerini yerine getirmeyi üstlenmek de mesleğin gerekliliklerindendir. Hasta bakıcı; gece gündüz ayırt etmeden, gerektiğinde uykusuz kalarak, hastanın ruhsal iniş çıkışlarıyla, fiziksel acı ve yakınmalarıyla ilgilenebilmeli; verilecek ilaçlara, yapılacak uygulamalara saati saatine dikkat etmeli, hastanın yakınlarına destek olmalı, onlarla iletişim halinde bulunmalı ve hastanın durumuyla ilgili gerekli belgeleri doldurup düzenli bir şekilde doktora iletmelidir.

Hasta bakıcılığın; bu denli dikkat ve özen gerektiren bir içeriğe sahip olmasıyla ihtiyaç duyulan bir meslek haline gelmesi, beraberinde alan eğitiminin önemini de ön plana çıkarmıştır. Meslek liselerinin “hasta ve yaşlı hizmetleri” programlarından mezun olan öğrenciler sınavsız geçişle çeşitli üniversitelerin meslek yüksek okulu “evde hasta bakımı” ön lisans (iki yıllık) programlarına yerleşebilmekte, ” evde yaşlı bakım meslek elemanı” unvanı ile özel veya kamu hastanelerinde, polikliniklerde, evlerde, engelli ve yaşlı bakım hizmetlerinde, fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezlerinde, kreşlerde, belediyeler ve sosyal hizmetler bünyesindeki kurumlarda; tam gün, vardiyalı, nöbetçi olarak kamu kurumlarında devletin belirlediği ücret, özel kurumlarda ise yüksek ücretlerle görev alabilmektedirler. Ancak son dönemlerde, bu alanda eğitim almamış yabancı uyruklu kişiler, bazı özel hasta bakıcılık ve hasta danışma merkezlerinde hasta bakıcı adı altında danışanlara önerilmekte ve yasal olmayan şekilde düşük ücretlerle çalışabilmektedir. Bu durum, gerek hasta ve yakınları, gerekse mesleğin geleceği açısından olumsuzluklara neden olmaktadır.

Bir önceki yazımız olan Hasta Bakımı Hakkında Bilinmesi Gerekenler başlıklı makalemizde hasta bakımı, Hasta Bakımı Hakkında ve Hasta Bakımı nasıl olmalı hakkında bilgiler verilmektedir.

Comments for this post are closed.

Hasta Bakıcı Seçimi Uzun Soluklu Bir Hayat Tarzı Seçimidir

Aile içerisinde hasta birisinin olması, en küçük rahatsızlıkta bile tüm bireyleri etkilerken, bir de daha büyük …

Hasta Bakıcı ve Önemi

Hastalık, iki farklı kaynaktan meydana gelir: genetik faktörler, çevresel şartlar. Bazen de çevresel şartlar nedeniyle …

Hasta Bakıcı Kimdir ve Nasıl Olunur?

Bir hastanın bakımı, onun tedavi sürecinin olmazsa olmaz bir parçasıdır. Özellikle ağır hastalıklarda bu bakım …