Blog

Dozen of articles. Improve your lifestyle now!

Yaşlılıkta Şeker Hastalığı

Yaşlanmaya bağlı artan hastalıklardan birisi de şeker hastalığıdır. 65 yaş üzerindeki pek çok kişide hastane tedavisi gerektiren boyutlarda kendisini gösterir ve hasta için eziyet verici bir hale dönüşür. Yaşlılıkta şeker hastalığı nedir ve neler yapılmalıdır?

Şeker hastalarının yarısını yaşı altmışın üzerindeki kesim oluşturur. Hastalık çeşitli şekillerde ortaya çıkabilir. Fazla kilolara bağlı olarak ortaya çıkma, yıllardır kendisini gizleyerek birden açığa çıkma, metabolizmada görülen ani değişikliklere bağlı olarak ortaya çıkma, kalıtsal özelliklerle ortaya çıkma gibi etmenler görülebilir. Bunlar insüline bağlı olmayacağı gibi bağlı olan hastalık da olabilir. Temelde ise geçmiş dönemlerdeki fazla şeker ve karbonhidrat tüketiminin yaşlılıkta şeker hastalığına sebep olduğu düşünülmektedir. Yaşlılarda genel olarak iki tip diyabet görülür ve bunlarda rahatsızlık görülmeyebilir. Yaşlılığa bağlı olayların, çok idrara çıkma, zayıflama ve halsizlik gibi belirtiler diyabet yerine yaşlılığa yorulabilir. Uzun süreli iltihaplanmalar ise yine aynı sebebe bağlanır. Fakat bunlar sadece yaşlılıktan değil, bu belirtilerin görülmesi diyabeti de çağrıştırıyor olabilir. Böyle durumda derhal doktora başvurulmalıdır.

Yaşlılıkta şeker hastalığı tedavisinde ilaç kullanımı dikkat gerektirir çünkü ilaçların hastayı komaya sokmayacak ölçekte kullanılmaları gerekir. Tıpkı gençlerde olduğu gibi yaşlıların da şeker hastalığına karşı geliştirilmiş olan diyeti uygulayıp fazla kilolarından kurtulmaları gerekir.

Yaşlılıkta şeker hastalığı ileri aşamada ciddi boyutlara ulaşacağı unutulmamalıdır. Ciğer sorunları,  sinirsel bozukluklar, güçten kesilme, kalp rahatsızlıkları, kan enfeksiyonları gibi çeşitli ve ciddi sorunlar oluşabilir. Tedavisi için erken teşhis önemli olmakla beraber, uygulanacak tedavinin niteliği de önemlidir. Gençlere uygulanan diyetin yanında kişinin yaşı da hesaba katılıp ona göre bir program hazırlanması gerekir. Aksi halde başka sağlık sorunları doğabilir. Egzersiz yapımı ise şeker hastaları için kilolarından kurtulmaları için tavsiye olunmaktadır fakat yaşlıların egzersiz yapımında oluşacak kas yırtılmaları, zorlanmalar, incinmeler ve kemik kırılmalarının önüne geçmeleri için basit egzersizler yapmaları tavsiye olunur. Şeker hastalığı ya da diyabet yaşlılıkta sıklıkla görülebilir, bunun için yaşlanmadan önlem alınmalı, aşırı karbonhidrat ve türevi gıda tüketiminden kaçınılmalı, fazla kiloları vererek ideal kiloda durulmalıdır.

Bir önceki yazımız olan Yabancı Uyruklu Hasta Bakıcısı başlıklı makalemizde hasta bakıcısı, Yabancı Hasta Bakıcısı ve Yabancı Uyruklu Hasta Bakıcısı hakkında bilgiler verilmektedir.

Comments for this post are closed.

Hasta Bakıcı Seçimi Uzun Soluklu Bir Hayat Tarzı Seçimidir

Aile içerisinde hasta birisinin olması, en küçük rahatsızlıkta bile tüm bireyleri etkilerken, bir de daha büyük …

Hasta Bakıcı ve Önemi

Hastalık, iki farklı kaynaktan meydana gelir: genetik faktörler, çevresel şartlar. Bazen de çevresel şartlar nedeniyle …

Hasta Bakıcı Kimdir ve Nasıl Olunur?

Bir hastanın bakımı, onun tedavi sürecinin olmazsa olmaz bir parçasıdır. Özellikle ağır hastalıklarda bu bakım …