Blog

Dozen of articles. Improve your lifestyle now!

Hasta Bakıcılara Güvenmek

Bir yakınımızın hastaneye yatışından sonra hastane ortamında doktor ve hemşireden sonra en çok gördüğümüz ve muhatap olduğumuz kişidir hasta bakıcı. Görevleri basit gibi görünse de işleri oldukça zordur. Doktor, hastanın günlük kontrollerini yapar,  hemşire ilaç verme, tansiyon ölçme gibi işlemleri ilgilenir fakat gün içinde hastanın giderilmesi gereken daha bir sürü ihtiyacı vardır. Hastanın beslenmesi, yatağının ve yatış biçiminin ayarlanması, hasta odasının temizliği ve hijyeni, hastanın büyük ve küçük tuvaletini yapmasında yardım edilmesi, hastanın vücut temizliği, kıyafetlerinin değişimi bu ihtiyaçlardan sadece bazılarıdır. Tüm bu ihtiyaçları gideren hasta bakıcı, basit gibi görünen bu işler için mutlaka eğitim almak zorundadır. İlkokul mezunlarının seminer ve eğitimler sonunda aldıkları sertifikalarla bu mesleği yapmaları mümkünken,  lise eğitimini Meslek Liselerinde, Anadolu Meslek Liselerinde alan öğrencilerin bu liselerde Hasta-Yaşlı Hizmetleri bölümünü bitirmeleri gerekmektedir. İyi bir hasta bakıcı olmak için sadece eğitim almak yetmez. Herkesin kolay kolay yapamayacağı bu mesleği layıkıyla yapabilmek için bir takım meziyetlere de sahip olmak gerekir.  Sabırlı, merhametli, nazik, soğukkanlı, disiplinli olmalarının yanı sıra temizlik kurallarına uyan, iletişim yönü kuvvetli, sorumluluk sahibi, kendi beden ve ruh sağlığına dikkat eden kişiler olmaları kaçınılmazdır.

Hasta bakıcı, hastanelerde, tıp merkezlerinde, bakımevlerinde, huzurevlerinde çalışabildiği gibi evde bakımı gereken hastalara da ev ortamında yardımcı olurlar. Özellikle evde çalışan hasta bakıcılar, hastanedeki görevlerinden bir kat daha fazla sorumluluk almış olurlar. Çünkü aksi bir olayda doktor ve hemşire ile direkt muhatap olmaları mümkün değildir.  Böyle bir durumda yukarıda belirtilen tüm nitelikler ve eğitim devreye girer. Ne yapmasını bilen ve olaya anında müdahale edebilen hasta bakıcı belki bir hayat kurtarırken gerekli donanıma sahip olmayan hasta bakıcı geri dönülmez sonuçlara sebebiyet verebilir. Hasta bakıcıya bu kadar çok görev ve sorumluluk yüklenirken, hasta yakınları da gerek hastanede gerekse evde hasta bakıcıya yardım etmelidirler. Özellikle ev ortamında hasta bakıcıya uygun çalışma ortamı hazırlamak, insan ilişkilerine, iletişime dikkat etmek gibi…

Evde hasta bakıcıya ihtiyacı olanların üzerinde titizlikle durmaları gereken bir diğer konu ise işinin ehli, güvenilir hasta bakıcıyı nereden bulacakları konusudur. Ülkemizde bu konuda danışmanlık veren özel ve kamu kuruluşları bulunmakla beraber, hasta bakıcı ile bire bir yapacağınız görüşmeler onu işe alma konusunda size yardımcı olacaktır.

Bir önceki yazımız olan HASTA BAKICILIĞIN OLMAZSA OLMAZLARI: SABIR, DİKKAT VE SORUMLULUK! başlıklı makalemizde hasta bakıcı, hasta bakıcı olmak ve hasta bakıcılığı hakkında bilgiler verilmektedir.

Comments for this post are closed.

Hasta Bakıcı Seçimi Uzun Soluklu Bir Hayat Tarzı Seçimidir

Aile içerisinde hasta birisinin olması, en küçük rahatsızlıkta bile tüm bireyleri etkilerken, bir de daha büyük …

Hasta Bakıcı ve Önemi

Hastalık, iki farklı kaynaktan meydana gelir: genetik faktörler, çevresel şartlar. Bazen de çevresel şartlar nedeniyle …

Hasta Bakıcı Kimdir ve Nasıl Olunur?

Bir hastanın bakımı, onun tedavi sürecinin olmazsa olmaz bir parçasıdır. Özellikle ağır hastalıklarda bu bakım …